x
Vidste du at
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Accusamus amet animi, asperiores error facilis iusto laboriosam.

Behandling af parodontose

– smertefri og forebyggende behandling

Parodontose er tandkødsbetændelse, der har spredt sig til tandroden. Dette gør, at fibrene, som hæfter tanden til knoglen ødelægges, og knoglen herved trækker sig tilbage.
Hvis dette ikke behandles, vil det betyde, at tænderne bliver løse og, i værste tilfælde, mistes. Kontakt Tandlægerne Spentrup og bliv undersøgt af en erfaren tandlæge med speciale i parodontose.

Ring og bestil en tid
Ring på tlf. 86 47 76 77
godkendt
Er du ny patient?
Kom godt igang hos os
Typisk forløb med parodontose
  • Overslag og gennemgang af behandlingsplan
  • Parodontal undersøgelse og Diagnostik (PUD) samt instruktion i optimale hjælpemidler til renhold
  • Udvidet tandrensning og tandrodsrensninger i dybe tandkødslommer
  • Opfølgende rensninger typisk hver 3., 4. eller 6. måned
Tand
Tandbehandling i høj kvalitet
Tryghed og professionalisme
Dedikeret behandlerteam
Behandling af parodontose

Parodontose er en udbredt sygdom hos voksne danskere. En ubehandlet kronisk betændelsestilstand i tandkød og knogle kan svække immunforsvaret og øge risikoen for kroniske sygdomme som eksempelvis hjerte/kar-lidelser og diabetes. Omvendt kan kroniske sygdomme også forværre parodontose – eller give parodontose. Blødning fra tandkød, dårlig ånde/smag, smerter, løsning af tænder og i sidste ende tab af tænder er nogle af de symptomer, der er mest kendetegnende ved parodontose.

Har du tandkødslommer som måler mere end 4mm, så anbefaler vi, at få foretaget en parodontose-undersøgelse, som indeholder en fuld måling/registrering af tandkødslommernes tilstand. På den måde får vi et fuldstændigt billede af, hvor fremskreden, sygdommen er, og derudfra lave den nødvendige behandlingsplan.

Vi åbner igen i morgen:
Klinik: 07:45 - 15:00
Telefon: 07:45 - 14:45
Kontakt os
Du kan ringe til os på:
Bestil tid her

Parodontose – sådan gør vi

Det, vi gør, når vi kontrollerer for parodontose er, at måle tandkødslommen mellem tandkød og tand. Ved sundt tandkød er lommen 2-3 mm. dyb. Ved parodontoseramt tandkød er lommen over 4 mm. dyb. Hvis vi ved det årlige tjek opdager en eller flere lommer over 4 mm., skal du have foretaget en parodontose undersøgelse, også kaldet PUD. Denne undersøgelse indeholder en fuld måling/registrering af tandkødslommerne, 6 mål pr. tand, måling af, hvor tandkødsranden befinder sig, samt måling af løsning af tænderne og andre sygdomstegn. Dette betyder, at vi får et fuldstændigt billede af, hvor fremskreden, sygdommen er, og dermed har et udgangspunkt for at følge sygdommen og lave den rigtige behandlingsplan til dig. En ny PUD laves efter behov, dvs. hvis vi ved den årlige undersøgelse finder en ændring af forholdene, så kan vi tage nye mål og sammenligne dem med tidligere mål.

Efter en PUD kan vi behandle for parodontose. Tænderne bliver hos tandplejeren renset, ikke kun det synlige tandsten fjernes, men også det under tandkødet, der ikke kan ses. Bakterier fjernes, og rodoverfladen glattes for at undgå, at nye belægninger sætter sig fast. Dette gør, at vævet får chancen for at hele op, og strammes op omkring tanden. Det vigtige er, at patienten og behandleren samarbejder for at opnå et godt resultat. Hjemmetandpleje spiller en vigtig rolle i vedligeholdelsen af tandplejerens rensning og for at undgå forværring.

Overhold dine indkald og undgå parodontose
Det er vigtigt, at du under et parodontoseforløb overholder de anbefalede intervaller på 3-4 mdr. Efter en tandrensning tager det 3-4 mdr. for bakterierne i tandkødslommerne at bygge sig selv om til igen at blive skadelige. Hvis kontroller og rensninger udsættes, får man derfor ikke det optimale ud af parodontosebehandlingen, og situationen kommer ud af kontrol. Konsekvensen heraf er, at dine tænder mister unødigt fæste, og at prognosen for, at du kan bevare dine egne tænder livslangt nedsættes markant. Ved hvert besøg hos tandplejeren tager vi stilling til indkaldeintervallet, vurderet ud fra resultatet af sidste tandrensning og målinger, samt ikke mindst hvor god du har været til at bruge de hjælpemidler, vi har anbefalet dig.
Hvorfor opstår parodontose?
Dårlig mundhygiejne, stress, rygning, systemiske sygdomme (eksempelvis diabetes) og arvelighed er kendte faktorer for udvikling af parodontose. Mangel på C- & D-vitamin har vist sig at have en sammenhæng til parodontose.
Rygning og parodontose
Der ses en tydelig sammenhæng mellem rygning og parodontose. Nikotin får blodkarrene til at trække sig ind i vævet, og derved får man en dårligere heling, da vævet bliver dårligere til at bekæmpe de dårlige bakterier. Derfor anbefaler vi altid et rygestop for at få det bedste resultat af en parodontosebehandling.
Parodontosekirurgi
Når vi har lavet den tidligere omtalte PUD og efterfølgende rensning hos tandplejeren, laver vi oftest en kontrol af parodontosen efter 3-4 måneder, og hvis der ikke er sket en forbedring, og der ses lommer på >6 mm., anbefaler vi parodontosekirurgi. Formålet med dette er, at mindske lommen, så patienten og tandplejeren kan rense optimalt og herved bremse udviklingen af parodontosen. I nogle tilfælde kan tanden efterfølgende synes længere, men gevinsten er, at kunne bevare sine egne tænder længere, end hvis indgrebet ikke blev foretaget.
Gode råd til parodontose
• Grundig daglig mundhygiejne
• Overholdelse af indkald hos tandplejeren/tandlægen
• Rygestop

Paradentosebehandling

Der er idag meget fokus på effektiv behandling af parodontose, som er meget mere udbredt end tidligere antaget. Man ved idag, at parodontose ikke kun kan give problemer med betændelse og i sidste ende løse tænder i munden, men også mere alvorlige sygdomme. Der er blandt andet end øget risiko for hjerte-kar sygdomme og diabetes hvis man går rundt med ubehandlet parodontose.

Målet for succesfuld parodontose behandling er derfor blevet betydelig højere, og det er tandplejeren der har de bedste kompetencer til effektiv behandling.

Det du vil opleve hos tandplejeren, og som i nogle tilfælde kan være anderledes end hos tandlægen er:

Grundig (lovpligtig) registrering af parodontosens omfang
Her vil tandplejeren måle dine tandkødslommer, hvor langt dit tandkød har trukket sig tilbage og hvor der er aktiv betændelse. Man laver en paradentose journal. Dette er afgørende for at planlægge den endelige parodontose behandling, og for at kunne kontrollere at det bliver bedre i fremtiden. Denne registrering vil hedde “PUD” eller Parodontal Undersøgelse og Diagnostik på din regning og tage mellem 20-30 min. Dette kan virke som lang tid uden du føler der sker så meget, men det er en afgørende del af parodontosebehandlingen, og også den eneste måde du fortsat kan få tilskud til tandrensning på.
Din egen indsats er meget vigtig hvis parodontose behandlingen skal gå godt.
Individuel forebyggende behandling, udvidet tandrensning samt tandrodsrensning.
Her vil tandplejeren lægge en individuel plan til dig, og du instrueres i de hjælpemidler der er bedst til renhold af dine tænder. Der foretages desuden grundig tandrensning og tandrodsrensning hvor dine tandkødslommer er 5 mm dybe eller derover. Tandplejeren har nogle meget fine tandrensnings instrumenter, der ofte vil kunne rense tandsten op af tandkødslommerne, som har været svært tilgængeligt for tandlægen tidligere. Hvis det er første gang du besøger tandplejeren vil du derfor ofte opleve at tandrensningen tager meget længere tid, og tænder og tandkød kan være mere ømme bagefter. Nogle tolker fejlagtigt dette som en dårligere tandrensning – det er lige præcis modsat. Synes man det er ubehageligt at få renset tænder i længere tid kan man få bedøvelse. Når man har været igennem den første “store” tandrensning vil man opleve, at de efterfølgende kontroller og rensninger ikke er nær så omfattende eller generende. Hvis man vel at mærke holder tænderne grundigt rene hjemme med de anbefalede hjælpemidler.
Parodontose kan bekæmpes
Parodontose er en ond cirkel der skal brydes. Det vil kræve investering af tid og penge til en både længere og dyrere tandrensning og registrering end du har været vant til. Og første gang kan det også være mere ømt end du er vant til da der bliver fjernet mere tandsten. Dette kan være svært at acceptere, da man ofte ikke mærker noget til parodontose før det er så udbredt at det kan være for sent.
Hvis du får brudt den onde cirkel med grundigt renhold af dine tænder derhjemme og regelmæssige besøg hos tandplejeren, vil du opleve at det bliver rart at få renset dine tænder, de vil se flottere ud, og du vil få en sundere fornemmelse i din mund. Og vigtigst af alt du kan bevare dine egne tænder. Det vil altid være meget billigere at investere i pleje af egne tænder, end at lade sygdommen udvikle sig og senere gå igennem en dyr behandling med erstatning af mistede tænder. Man tygger flere tusinde gange i døgnet og det er nu rarest når tænderne sidder fast…
Er du igang med parodontose behandling og oplever du at tænder allerede sidder løse, eller du ligefrem mister tænder, kan vi stadig hjælpe. Så vil din tandplejer henvise til din tandlæge for en snak om behandlingsmuligheder.
briller
Ny patient?
Du er velkommen som ny patient hos Tandlægerne Spentrup.
Læs mere
24
Nuværende patient?
Ring på 86 47 76 77
eller kontakt os her.
Kontakt os
gris
Finansiering?
Vi samarbejder
med SPARXPRES
Læs mere
Tandlægeskræk?
Vi hjælper dig af med din tandlægeskræk.
Læs mere